6 תשובות
תהליך היווצרות הדבש
כלורופיל הנוצר בצמחים בתהליכי פוטוסינתזה (בחשיפה לשמש) יודע להפוך מרכיבים שאינם אורגניים לפחמימות כלומר לצוף המצוי בפרחים של מיני הצמחים השונים. דבורים יונקים את הצוף והופכים אותו כבר בזמן מעופן לכוורת בעזרת אנזים לשני מרכיבים חד סוכריים גלוקוז ופרוקטוז. בתהליך קסום הופכות הדבורים את המרכיבים האלו לדבש בתוך תאי חלת הדבש שבכוורת, לאחר מכן אוטמות הדבורים את תאי חלת הדבש בשכבת דונג. למעשה תוצר הדבש המצוי בחלת הדבש מכיל גלוקוז ופרוקטוז, מרכיבי פולן, ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן, חומצות אמינו, אנזימים שונים, מרכיבי המינרלים השונים ותכולתם משפיעים על צבעו של הדבש וככלשהו יהיה כהה יותר כך גם תכולת המינרלים תהיה גבוהה יותר, גם תכולת נוגדי החמצון תהיה גדולה יותר. דבש מכיל גם חומרים נדיפים (טרפנואידים) המשתנים על פי סוג הצמח שממנו נאסף הצוף ומכאן הטעם, רמת המתיקות והריח הייחודיים לכל סוג של צמח.
עד היום הצליחו לבודד ולאפיין כמאה וחמישים מרכיבי ריח שונים ומכאן נובעים הבדלי הטעמים האיכויות והתועלות וזאת למרות שמרכיבי הדבש הבסיסיים נותרו דומים.
חשוב לזכור כי דבש הוא מוצר מזון המורכב בעיקר מפחמימות אך בעל ערך גליקמי נמוך בטווח של 32 86 gi וזאת בהתאם לסוג הדבש ומקורו הבוטני. לשם השוואה סוכרוז שמקורו בסוכר הוא בעל אינדקס גליקמי 110 gi
כלורופיל הנוצר בצמחים בתהליכי פוטוסינתזה (בחשיפה לשמש) יודע להפוך מרכיבים שאינם אורגניים לפחמימות כלומר לצוף המצוי בפרחים של מיני הצמחים השונים. דבורים יונקים את הצוף והופכים אותו כבר בזמן מעופן לכוורת בעזרת אנזים לשני מרכיבים חד סוכריים גלוקוז ופרוקטוז. בתהליך קסום הופכות הדבורים את המרכיבים האלו לדבש בתוך תאי חלת הדבש שבכוורת, לאחר מכן אוטמות הדבורים את תאי חלת הדבש בשכבת דונג. למעשה תוצר הדבש המצוי בחלת הדבש מכיל גלוקוז ופרוקטוז, מרכיבי פולן, ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן, חומצות אמינו, אנזימים שונים, מרכיבי המינרלים השונים ותכולתם משפיעים על צבעו של הדבש וככלשהו יהיה כהה יותר כך גם תכולת המינרלים תהיה גבוהה יותר, גם תכולת נוגדי החמצון תהיה גדולה יותר. דבש מכיל גם חומרים נדיפים (טרפנואידים) המשתנים על פי סוג הצמח שממנו נאסף הצוף ומכאן הטעם, רמת המתיקות והריח הייחודיים לכל סוג של צמח.
עד היום הצליחו לבודד ולאפיין כמאה וחמישים מרכיבי ריח שונים ומכאן נובעים הבדלי הטעמים האיכויות והתועלות וזאת למרות שמרכיבי הדבש הבסיסיים נותרו דומים.
חשוב לזכור כי דבש הוא מוצר מזון המורכב בעיקר מפחמימות אך בעל ערך גליקמי נמוך בטווח של 32 86 gi וזאת בהתאם לסוג הדבש ומקורו הבוטני. לשם השוואה סוכרוז שמקורו בסוכר הוא בעל אינדקס גליקמי 110 gi
בבקשה קישור,
שואל השאלה:
התכוונתי שמישהו יסביר לי בצורה פשוטה, בכמה משפטים! לא מסובך כל כך כמו של חליפה.
התכוונתי שמישהו יסביר לי בצורה פשוטה, בכמה משפטים! לא מסובך כל כך כמו של חליפה.
אנונימית
אולי זה יהיה לך יותר סבבה,
הדבש הוא למעשה צוף פרחים שעובד על ידי דבורים. מטרתו היא לספק ולאגור אוכל לדבורים בכוורת. הסרטון שלפנינו מסביר כיצד הדבורים מייצרות דבש. סרטון זה מלווה בדיבוב לאנגלית ועל כן הוספנו תרגום והסברים.
הדבורים מייצרות דבש משום שהוא מהווה מקור מזון חשוב עבורן. על מנת לייצר דבש, הדבורים חייבות לאסוף נוזל מתקתק בשם צוף, מהפרחים. דבורה פועלת מגיעה אל הפרח ומוצצת את הצוף בעזרת מעין חדק ארוך וגמיש אשר נמצא על ראשה של הדבורה.
הצוף עובר דרך פיה של הדבורה אל קיבת הדבש, שם הוא נשמר. קיבת הדבש נמצאת בחלל הבטן של הדבורה. בקיבת הדבש קיימים אנזימים - חלבונים המזרזים תגובות כימיות. אנזימים אלו עוזרים לפרק את הסוכרים המורכבים לסוכרים פשוטים יותר - פרוקטוז וגלוקוז. תהליך זה נקרא היפוך (inversion).
הדבורה הפועלת אוגרת את הצוף בכוורת. היא פולטת את הצוף המעובד אל פיה. בשלב זה היא יכולה להאכיל את חברותיה לכוורת, או לאגור את הצוף בתאים משושים בכוורת. תאים אלו מרכיבים את חלות הדבש. לאחר מכן הדבורים אוטמות את התאים בעזרת שעווה (דונג). המים בצוף המעובד מתאדים בגלל החום השורר בכוורת, והנוזל נעשה צמיגי ומרוכז יותר וזהו למעשה הדבש שאנו מכירים. הדבש הינו מקור אנרגיה מצויין לדבורים, בני אדם וחיות אחרות, וזאת משום שהוא מכיל סוכרים פשוטים שהגוף יכול להשתמש בהם בקלות.
לתהליך איסוף הצוף יש תפקיד חשוב מאוד ברבייה של צמחים. כאשר דבורה נוחתת על הפרח, נדבקים לגופה אבקנים, וכאשר היא נוחתת על פרח אחר מאותו המין, האבקנים נושרים ומפרים את הפרח. למעשה זהו מנגנון מתוחכם של הצמחים לפזר אבקנים למרחקים גדולים. בשנים האחרונות חלה ירידה משמעותית בכמות הדבורים, דבר שגרר איתו ירידה בכמות הפרחים. פגיעה במנגנון זה עלולה להשפיע בצורה קשה על כל מארג המזון.
הדבש הוא למעשה צוף פרחים שעובד על ידי דבורים. מטרתו היא לספק ולאגור אוכל לדבורים בכוורת. הסרטון שלפנינו מסביר כיצד הדבורים מייצרות דבש. סרטון זה מלווה בדיבוב לאנגלית ועל כן הוספנו תרגום והסברים.
הדבורים מייצרות דבש משום שהוא מהווה מקור מזון חשוב עבורן. על מנת לייצר דבש, הדבורים חייבות לאסוף נוזל מתקתק בשם צוף, מהפרחים. דבורה פועלת מגיעה אל הפרח ומוצצת את הצוף בעזרת מעין חדק ארוך וגמיש אשר נמצא על ראשה של הדבורה.
הצוף עובר דרך פיה של הדבורה אל קיבת הדבש, שם הוא נשמר. קיבת הדבש נמצאת בחלל הבטן של הדבורה. בקיבת הדבש קיימים אנזימים - חלבונים המזרזים תגובות כימיות. אנזימים אלו עוזרים לפרק את הסוכרים המורכבים לסוכרים פשוטים יותר - פרוקטוז וגלוקוז. תהליך זה נקרא היפוך (inversion).
הדבורה הפועלת אוגרת את הצוף בכוורת. היא פולטת את הצוף המעובד אל פיה. בשלב זה היא יכולה להאכיל את חברותיה לכוורת, או לאגור את הצוף בתאים משושים בכוורת. תאים אלו מרכיבים את חלות הדבש. לאחר מכן הדבורים אוטמות את התאים בעזרת שעווה (דונג). המים בצוף המעובד מתאדים בגלל החום השורר בכוורת, והנוזל נעשה צמיגי ומרוכז יותר וזהו למעשה הדבש שאנו מכירים. הדבש הינו מקור אנרגיה מצויין לדבורים, בני אדם וחיות אחרות, וזאת משום שהוא מכיל סוכרים פשוטים שהגוף יכול להשתמש בהם בקלות.
לתהליך איסוף הצוף יש תפקיד חשוב מאוד ברבייה של צמחים. כאשר דבורה נוחתת על הפרח, נדבקים לגופה אבקנים, וכאשר היא נוחתת על פרח אחר מאותו המין, האבקנים נושרים ומפרים את הפרח. למעשה זהו מנגנון מתוחכם של הצמחים לפזר אבקנים למרחקים גדולים. בשנים האחרונות חלה ירידה משמעותית בכמות הדבורים, דבר שגרר איתו ירידה בכמות הפרחים. פגיעה במנגנון זה עלולה להשפיע בצורה קשה על כל מארג המזון.
https://youtu.be/mxkd8sip05y
ראה באאוריקה בתגית "דבש".
מערכת סטיפס