2 תשובות
1. לצרוך פחמימות מורכבות בעלות מדד גליקמי נמוך בניגוד לתפיסה שעדיין הרווחת, לחולי סוכרת ולטרום סוכרתיים חובה לאכול פחמימות מורכבות בעלות מדד גליקמי נמוך (מעלות סוכר בדם לאט יותר) כגון לחם מחיטה מלאה או לחם קל, גריסים שונים, קטניות, פסטה מקמח דורום/מלא, אורז בסמטי/מלא, בטטה, שיבולת שועל ועוד. "דיאטת הלחם" שפיתחתי מתאימה מאוד לחולי סוכרת ומאפשרת להם לרדת במשקל, להוריד את רמות הסוכר והאינסולין, לשפר את בריאותם. אני המלצתי על הדיאטה לחולי סוכרת עוד לפני כשני עשורים והיום זה מתחיל להיות יותר ויותר נפוץ בספרות המדעית העולמית וכך ההמלצות האחרונות של איגוד הסוכרת האמריקני הן שמרבית הקלוריות היומיות יהיו ממקור של פחמימות מורכבת בדיאטה לסוכרת וטרום סוכרת.
2. להקפיד על סדר הארוחות בעבר חשבו שיש לצרוך 3 ארוחות ביום, אך למעשה אין זה מומלץ, ביחוד לא לחולי סוכרת ולאנשים שרוצים לשמור על המשקל. מומלץ לצרוך ארוחות קטנות ותכופות כל 3-4 שעות במהלך כל שעות העירות ואף לאכול כשעה לפני השינה. בכל ארוחה יש לצרוך כמות פחמימות מורכבות דומה פרט לארוחה בשרית (בשר/עוף/דג) בה מומלץ לצמצם צריכת פחמימות ואף להמנע מהן לחלוטין. צורה זאת של אכילה מסייעת להוריד את רמת האינסולין.
3. לצרוך פיטוכימיקליים מירקות ופירות פיטוכימיקלים מקנים לירקות ופירות את צבעם ומכאן שלירקות בצבעים שונים פיטוכימיקלים שונים. אלו מסייעים למניעת מחלות כמו סוכרת ולכן רצוי להרבות בירקות מכל הצבעים, כולל גזר, סלק ועגבניות מהם נרתעים סוכרתיים רבים, ובכל צורכת הכנה. פירות לעומת זאת יש לצרוך בהגבלה עקב תכולת סוכר גבוהה לא יותר מ-1-2 ליום.
4. לשתות קפה שתיית קפה מסייעת להפחתת סיכון להתפתחות סוכרת. על פי מחקרים צריכת 2-3 כוסות קפה יומיות הפחיתה סיכון לסוכרת בכ-40%! נראה שזה נכון גם לקפה נטול קפאין כך שחומרים אחרים בקפה, פרט לקפאין, הם שאחראים להשפעה החיובית על הסיכון להתפתחות סוכרת.
5. לתבל בקינמון בקינמון ישנם חומרים ייחודיים שמסייעים בהפחתת רמות הסוכר והאינסולין בדם ויתכן שהם מסייעים למנוע התפתחות מהירה של המחלה. על פי מחקרים נמצאה ירידה ברמות הסוכר עד כ-30% לאחר צריכת קינמון באנשים בריאים, סוכרתיים, טרום סוכרתיים ובנשים עם סוכרת הריונית. כמה קינמון להוסיף? גרם קינמון נקי ביום או 1-2 כפיות של קינמון מהמרכול. איך משלבים את הקינמון בתפריט היומי? לא בעיה קינמון משתלב נפלא בתה, תבשילים, דייסות, יוגורטים ועוד. לקינמון יש טעם מתקתק וזאת למרות שאין בו סוכר ולכן ניתן לעשות בו שימוש נרחב.
6. לצרוך במגנזיום מגנזיום הינו יסוד קורט חשוב המאפשר תפקוד תקין של רוב המערכות בגוף, הוא משתתף במעל ל-300 תהליכים כימיים כולל פעילות השרירים (כולל שריר הלב) ומערכת העצבים. הבעיה היא שכמותו במזון לא מספקת בדרך כלל, כן ש לפי מחקרים רבים אינם מגיעים אפילו ל-50% מהמומלץ. דרישה למגנזיום אף עולה במצבי לחץ, אליהם חשופים רוב האנשים אם לא כולם. יתרה על כן, חולי הסוכרת זקוקים למגנזיום אף יותר מהאוכלוסייה הכללית. מחקר מצא שהגברת צריכת המגנזיום מפחיתה סיכון לסוכרת ב-48% ואילו צריכה נמוכה של מגנזיום מגבירה סיכון לסוכרת פי 3! לא ברור כיצד מגנזיום מסייע במניעת סוכרת אך ברור שצריכה מתונה של כ-350 מ"ג ליום יכולה לסייע.
מקורות המגנזיום: ירקות עלים (חסה, תרד, מנגולד), ברוקולי, לחם מחיטה מלאה, קטניות, מי ברז "קשים". במסגרת הטיפול התזונתי אני ממליצה פעמים רבות ליטול תוספי מגנזיום במינון 200-400 מ"ג ליום בתלות במצב ומתאימה את התוסף למטופל לפי הצורך ובאופן אישי. חשוב לדעת שמתן מגנזיום מצריך איש מקצוע, דיאטנית או רופא, כדי לא לגרום נזק.
7. להוסיף כרום יסוד קורט שיש מחקרים שמצביעים על השפעתו המטיבה על סוכרת, כנראה הודות לשיפור הרגישות לאינסולין. נמצא שתוספת כרום במינון 200 מיקרוגרם ליום סייעה להוריד רמות סוכר בחולי סוכרת. מהמזון אנו צורכים כעשירית מכמות זו ולכן אין מנוס מנטילת תוסף התזונה בהתאמה אישית של איש מקצוע. נטילה לא מבוקרת מסוכנת מאחר והוא עלול לשבש פעילות של תרופות אחרות ועודף כרום עשוי להיות מסוכן.
8. להוסיף ויטמין d ממחקרים רבים עולה שמחסור בוויטמין d מהווה גורם סיכון בהתפתחות סוכרת ואילו תוספת וויטמין d משפרת את מצב הסוכרתי. יש להתייעץ עם דיאטנית או רופא על סוגי התכשיר ומינונו. למזלנו, אפשר לבדוק את רמת הוויטמין בדם בבדיקה פשוטה בכל קופות החולים.
כיום לא ידוע על שום תרופה שמרפאת או מונעת סוכרת. מהרגע שסכרת פורצת היא נשארת לנצח ואפשר לשלוט על רמת הסוכר בדם באמצעות בדיקות וזריקות אינסולין אבל אף פעם לא למנוע או לרפא