8 תשובות
שואל השאלה:
חחח נשמה גם במסעדות אין
חחח נשמה גם במסעדות אין
אנונימי
זה סלט בהרכבה אישית ודווקא בגלל זה הם "נראים טוב" כי הם שולטים על הכמויות ועל הרטבים.
חוץ מזה שיש סלטים במסעדות אני לא יודעת איפה אכלת
חוץ מזה שיש סלטים במסעדות אני לא יודעת איפה אכלת
שואל השאלה:
אקרא לך איך שבא לי, נשמה
דבר שני הייתי כבר פעמיים בח"ול בחיים שלי באיטליה ובהולנד ולא היה השנה אני בפורטוגל
אקרא לך איך שבא לי, נשמה
דבר שני הייתי כבר פעמיים בח"ול בחיים שלי באיטליה ובהולנד ולא היה השנה אני בפורטוגל
אנונימי
הייתי ב24 מדינות אירופאיות,
ברוב אין בבתי מלון, אבל יש ודווקא שהייתי בפורטוגל היה.
תלוי איזה מלון וכו'.
ברוב אין בבתי מלון, אבל יש ודווקא שהייתי בפורטוגל היה.
תלוי איזה מלון וכו'.
אנונימי
אז אתה לא הולך למקומות טובים מה אתה רוצה שנגיד לך , נשמה?
כי רוב מדינות אירופה לא זכו באקלים ים תיכוני שמאפשר גידול ירקות באופן נוח במשך כל ימות השנה.
מניח שהיית בצפון איטליה בביקורך בה, אולי אזור מילאנו או משהו כזה? האקלים שם כבר יותר קרוב לאקלים האלפיני ולא לאקלים הים תיכוני של אזור קמפניה, קלבריה, סיציליה וכיו"ב.
במדינות אגן הים התיכון (יוון, קפריסין, צרפת, ספרד, וכיו"ב) וספציפית באזורים הקרובים לחוף בהן (דין חבל הבסקים וקסטיליה לא כדין ולנסיה וקטלוניה למשל) דווקא כן יש אהדה ושימוש נרחב בירקות - במטבח הדרום איטלקי יהיה לך קשה למצוא משהו שלא מכיל עגבניות בתוכו, היוונים אוכלים המון סלטים ויש גם סלט שנקרא על שם המדינה הזו, הולנסים שמים שפע קטניות בפאייה שלהם וכיו"ב.
לעומת זאת באמת במדינות בפנים היבשת (המדינות דוברות הגרמנית - גרמניה, אוסטריה, שוויץ, ליכטנשטיין, לוקסמבורג ושאר מדינות המרכז - צ'כיה, סלובקיה, פולין, הונגריה וכו') ובייחוד במזרחה וצפונה - מדינות ברה"מ לשעבר וסקנדינביה - קר וחשוך.
מאוד קר וחשוך.
ירקות לא משגשגים בחושך וקור, למעשה גם בישראל, שאני מניח שלאיש אין טענות בקשר להיותה קרה מדי, מיני ירקות מסוימים נפגעים מאוד ב"חורף" הישראלי ויכולים אף למות במהלכו.
לכן ברוב אירופה לא התאפשר לגדל ולהנות מירקות במשך כל השנה אלא, במצב הטוב ובאזורים מאוד מסוימים, במספר חודשים בודד.
התוצאות של זה הן שלוש:
1 - מנות המערבות הרבה ירקות טריים נדירות במטבח המסורתי של הרבה מדינות בצפון, מרכז ומזרח אירופה.
2 - התפתחו שפע שיטות שימור של ירקות לאורך זמן - החמצה, התססה וכיו"ב (כרוב כבוש, מלפפון חמוץ ועוד הם התוצרים של זה. אנשים לפני 200 שנה לא אכלו כרוב כבוש כי זה טעים, אלא כי לא היה להם משהו אחר לאכול אלמלא זה)
ולא רק ירקות אגב, גם שימור בשר ודגים, אבל על זה לא שאלת אז לא אפרט..
3 - בשר חזיר ודגים (במדינות בעלות חוף או באזורי נהרות) היוו עד לפני פחות ממה שנים מקור המזון העיקרי.
החזיר יכל לאכול עשבים שהאדם לא יכל וגם ניזון משאריות (לא הרבה יודעים אבל הוא אוכל כל) וכך גידולו היה רווחי לאדם והוא תפס שם פופולריות.
כאשר עופות מביאים פחות בשר ולרוב לא מומתים מכיוון שהם הטילו ביצים ולא היה מה לדבר על שחיטת בקר לרוב - עזר בעבודה ומייצר חלב.
למעשה, עד לפני 80 - 70 שנה לאנשים באירופה לא הייתה הפריבילגיה להיות בררנים במזונם ולבחור בצמחונות או טבעונות כדרך חייהם - כי היה בלתי אפשרי לחיות רק על הירקות הנדירים והלא זמינים.
אדם שהיה רוצה לאכול רק ירקות היה מת מרעב מהר מאוד.
לכן, בגלל שירקות לא מושרשים במטבח המסורתי, את לא תמצאי בגרמניה או בנורווגיה שפע סלטים כמו בישראל או ביוון.
וכנ"ל גם לגבי לומברדיה, דרום טירול ופיימונטה לעומת חלקים דרומיים או קרובים לחוף באיטליה - למשל סיציליה, סרדיניה וקלבריה. והם באותה מדינה עצמה!
מניח שהיית בצפון איטליה בביקורך בה, אולי אזור מילאנו או משהו כזה? האקלים שם כבר יותר קרוב לאקלים האלפיני ולא לאקלים הים תיכוני של אזור קמפניה, קלבריה, סיציליה וכיו"ב.
במדינות אגן הים התיכון (יוון, קפריסין, צרפת, ספרד, וכיו"ב) וספציפית באזורים הקרובים לחוף בהן (דין חבל הבסקים וקסטיליה לא כדין ולנסיה וקטלוניה למשל) דווקא כן יש אהדה ושימוש נרחב בירקות - במטבח הדרום איטלקי יהיה לך קשה למצוא משהו שלא מכיל עגבניות בתוכו, היוונים אוכלים המון סלטים ויש גם סלט שנקרא על שם המדינה הזו, הולנסים שמים שפע קטניות בפאייה שלהם וכיו"ב.
לעומת זאת באמת במדינות בפנים היבשת (המדינות דוברות הגרמנית - גרמניה, אוסטריה, שוויץ, ליכטנשטיין, לוקסמבורג ושאר מדינות המרכז - צ'כיה, סלובקיה, פולין, הונגריה וכו') ובייחוד במזרחה וצפונה - מדינות ברה"מ לשעבר וסקנדינביה - קר וחשוך.
מאוד קר וחשוך.
ירקות לא משגשגים בחושך וקור, למעשה גם בישראל, שאני מניח שלאיש אין טענות בקשר להיותה קרה מדי, מיני ירקות מסוימים נפגעים מאוד ב"חורף" הישראלי ויכולים אף למות במהלכו.
לכן ברוב אירופה לא התאפשר לגדל ולהנות מירקות במשך כל השנה אלא, במצב הטוב ובאזורים מאוד מסוימים, במספר חודשים בודד.
התוצאות של זה הן שלוש:
1 - מנות המערבות הרבה ירקות טריים נדירות במטבח המסורתי של הרבה מדינות בצפון, מרכז ומזרח אירופה.
2 - התפתחו שפע שיטות שימור של ירקות לאורך זמן - החמצה, התססה וכיו"ב (כרוב כבוש, מלפפון חמוץ ועוד הם התוצרים של זה. אנשים לפני 200 שנה לא אכלו כרוב כבוש כי זה טעים, אלא כי לא היה להם משהו אחר לאכול אלמלא זה)
ולא רק ירקות אגב, גם שימור בשר ודגים, אבל על זה לא שאלת אז לא אפרט..
3 - בשר חזיר ודגים (במדינות בעלות חוף או באזורי נהרות) היוו עד לפני פחות ממה שנים מקור המזון העיקרי.
החזיר יכל לאכול עשבים שהאדם לא יכל וגם ניזון משאריות (לא הרבה יודעים אבל הוא אוכל כל) וכך גידולו היה רווחי לאדם והוא תפס שם פופולריות.
כאשר עופות מביאים פחות בשר ולרוב לא מומתים מכיוון שהם הטילו ביצים ולא היה מה לדבר על שחיטת בקר לרוב - עזר בעבודה ומייצר חלב.
למעשה, עד לפני 80 - 70 שנה לאנשים באירופה לא הייתה הפריבילגיה להיות בררנים במזונם ולבחור בצמחונות או טבעונות כדרך חייהם - כי היה בלתי אפשרי לחיות רק על הירקות הנדירים והלא זמינים.
אדם שהיה רוצה לאכול רק ירקות היה מת מרעב מהר מאוד.
לכן, בגלל שירקות לא מושרשים במטבח המסורתי, את לא תמצאי בגרמניה או בנורווגיה שפע סלטים כמו בישראל או ביוון.
וכנ"ל גם לגבי לומברדיה, דרום טירול ופיימונטה לעומת חלקים דרומיים או קרובים לחוף באיטליה - למשל סיציליה, סרדיניה וקלבריה. והם באותה מדינה עצמה!
מהההה איזה חופר
סליחה, שכחתי שבסטיפס אמורים לענות לשאלה בחצי משפט עילג
באותו הנושא: