3 תשובות
						
						
					
							דנטורציה
							
						
							דנטורציה, שינוי קבוע במבנה במרחבי של החלבון המרכיב את הביצה.
							
						
							לכל החלבונים בטבע יש מבנה מרחבי מסוים, המבנה המרחבי קריטי לפעילות תקינה של החלבון. ישנם ארבעה סוגים של מבנים שבהם אפשר לתאר חלבונים: ראשוני, שניוני, שלישוני ורבעוני- בטבע החלבונים מופיעים במבנה שלישוני או רבעוני.
מבנה ראשוני הוא למעשה שרשרת אחת ארוכה של חומצות אמינו שמחוברות ביניהן בקשר פפטידי (סוג של קשר דחיסה) אבל חלבון עדיין לא יוכל למלא את תפקידו במבנה ראשוני.
אחר כך מגיע מבנה שניוני, ישנם שני סוגים של מבנים שניוניים: סליל אלפא ומשטח בטא. סליל אלפא הוא מבנה טבעתי בדומה לעמילן, כך שבין החיבורים של החומצות האמיניות קיימים קשרי מימן. חשוב לציין שלא כל החומצות האמיניות יופיעו בסליל אלפא- חלקן ארוכות מדי.
משטח בטא קצת קשה יותר לתאר, אבל הוא יותר שרשרת ארוכה שבה חלק מהחומצות מחוברות לחומצות אחרות מה שיותר מבנה שהצורה בה הוא נכתב מזכירה זיגזג.
מבנה שלישוני למעשה כולל בתוכו גם סלילי אלפא וגם משטחי בטא מחוברים יחדיו, בין הסלילים יש נקודות שמשיקות זו לזו ומחוברות בקשרים פפטידים, אבל חלקים מהסלילים ומשטחים יוצרים קשרי מימן, ואן דר ואלס, משיכה חשמלית ועוד... הקשרים הללו נוצרים באופן ספונטני על ידי משיכה ודחייה של חלקיקים ואלו למעשה מקנים לחלבון את המבנה המרחבי שלו.
מבנה רבעוני מורכב מכמה מבנים שלישוניים מחוברים יחדיו- למשל המוגלובין שמורכב מכמה מבנים שלישוניים שמחוברים ליון ברזל.
כאשר מחממים חלבון הקשרים שיוצרות החומצות האמיניות באופן ספונטני נפתחים מה שגורם לחלבון לשנות את המבנה המרחבי שלו, כלומר להפוך למין שרשרת של סלילים ומשטחים. כאמור, המבנה המרחבי של החלבון חיוני לתפקודו ומקנה לו את תכונותיו, לכן למשל כאשר מחממים ביצה החלבון הופך משקוף ללבן.
						מבנה ראשוני הוא למעשה שרשרת אחת ארוכה של חומצות אמינו שמחוברות ביניהן בקשר פפטידי (סוג של קשר דחיסה) אבל חלבון עדיין לא יוכל למלא את תפקידו במבנה ראשוני.
אחר כך מגיע מבנה שניוני, ישנם שני סוגים של מבנים שניוניים: סליל אלפא ומשטח בטא. סליל אלפא הוא מבנה טבעתי בדומה לעמילן, כך שבין החיבורים של החומצות האמיניות קיימים קשרי מימן. חשוב לציין שלא כל החומצות האמיניות יופיעו בסליל אלפא- חלקן ארוכות מדי.
משטח בטא קצת קשה יותר לתאר, אבל הוא יותר שרשרת ארוכה שבה חלק מהחומצות מחוברות לחומצות אחרות מה שיותר מבנה שהצורה בה הוא נכתב מזכירה זיגזג.
מבנה שלישוני למעשה כולל בתוכו גם סלילי אלפא וגם משטחי בטא מחוברים יחדיו, בין הסלילים יש נקודות שמשיקות זו לזו ומחוברות בקשרים פפטידים, אבל חלקים מהסלילים ומשטחים יוצרים קשרי מימן, ואן דר ואלס, משיכה חשמלית ועוד... הקשרים הללו נוצרים באופן ספונטני על ידי משיכה ודחייה של חלקיקים ואלו למעשה מקנים לחלבון את המבנה המרחבי שלו.
מבנה רבעוני מורכב מכמה מבנים שלישוניים מחוברים יחדיו- למשל המוגלובין שמורכב מכמה מבנים שלישוניים שמחוברים ליון ברזל.
כאשר מחממים חלבון הקשרים שיוצרות החומצות האמיניות באופן ספונטני נפתחים מה שגורם לחלבון לשנות את המבנה המרחבי שלו, כלומר להפוך למין שרשרת של סלילים ומשטחים. כאמור, המבנה המרחבי של החלבון חיוני לתפקודו ומקנה לו את תכונותיו, לכן למשל כאשר מחממים ביצה החלבון הופך משקוף ללבן.
											אנונימית
										
									באותו הנושא: