4 תשובות
האמת היא שלא כל-כך הרבה. מה שמשמין הן בעיקר הפיתות.

לעיתים לא נדירות יוצא לי לשמוע אנשים אומרים שהם אוהבים חומוס, אבל לא מרבים לאכול חומוס משום שהוא משמין. האמת הפשוטה היא שמדובר במיתוס. חומוס – בעיקר אם זה חומוס טוב – איננו משמין כלל.

חומוס טוב אמור להכיל בעיקר שני מרכיבים: גרגרי חומוס (חימצה) מבושלים וטחינה גולמית.

גרגרי החומוס, כשלעצמם, אינם משמינים. הם תורמים למנת חומוס כ-100-200 קלוריות (בהתאם לגודל המנה והמתכון), בצורה של חלבונים עם כמות קטנה של פחמימות מורכבות. הזמן הנדרש לגוף כדי להפוך אותן לאנרגיה הוא ארוך מאד (ערך גליקמי 10-15). כתוצאה מכך, החומוס משביע לזמן ארוך אבל איננו מספק עודף קלוריות זמינות ולא מביא להשמנה.

הטחינה היא אמנם מאכל בעלת תכולת שומן גבוהה, אבל:
א. היא אמורה להיות מרכיב משני בחומוס, ובדרך-כלל תורמת למנה הממוצעת עוד כ-100 עד 200 קלוריות בלבד.
ב. אכילת שומן כשלעצמה אינה גורמת השמנה – כדי להפוך את הקלוריות לאנרגיה ולצבור אותה דרושות פחמימות.

בסופו של דבר יהיו במנת חומוס כ-200 עד 400 קלוריות, ובתוספת של פיתה מדובר על 500-600 קלוריות למנת חומוס מכובדת. כחלק מתפריט רגיל, או אפילו דיאטטי (1200-2000 קלוריות, בהתאם לגובה ולמשקל וכו'), מנת חומוס בתוספת של ירק או סלט היא ארוחה משתלמת מבחינה תזונתית. היא משביעה לשעות רבות, ולא תגרום לכם לחרוג מתקציב הקלוריות שלכם.

אז מה בכל זאת משמין בחומוס? הפיתות כמובן. מנת חומוס אפשר לאכול עם פיתה אחת – שזה בסדר. אפשר לאכול עם שתיים – שזה כבר משמין. ואפשר לאכול מסבחה, עם מזלג, בלי פיתה בכלל. אם היא טובה וטעימה זה כיף, וחסרון הפיתה אינו מורגש. במקרה כזה, ה"חומוס" הוא ממש מנה דיאטטית.
אפשר גם לאכול את הגרגירים ככה (בלי הטחינה) "נקי" - זה בריא ומשביע ואפשר לתבל בקצת כמון ו/או מלח וזה לא מוסיף קלוריות. אפשר גם למעוך את התערובת הזאת ולעשות מזה ממרח לסנדוויץ. שני הדברים שאמרתי היתרון שבהם הוא שלא הוספנו טחינה (למרות שהיא ממש בריאה וטובה) ולא הוספנו שמן.
זה קצת משמין אם את אוכלת רק חומוס אז את יכולה לאכול עד 8 כוסות של 100 מ''ל ביום
אם את אוכלת עוד דברים חוץ מחומוס אז מומלץ לא יותר מ3 כוסות ביום
כ 200 קלוריות לכוס גרגרי חומוס.
באותו הנושא: