2 תשובות
להיפך, נקודת הקפאון יורדת ככל שהלחץ יורד.
ובכל זאת: השאלה היא אם כן, מה תהיה נקודת הקפאון כאשר אין לחץ חיצוני?
כ- 200k, כלומר 73 מעלות צלזיוס מתחת האפס.
ובכל זאת: השאלה היא אם כן, מה תהיה נקודת הקפאון כאשר אין לחץ חיצוני?
כ- 200k, כלומר 73 מעלות צלזיוס מתחת האפס.
זאביק אבינר
כל תשובותי הן ממקור אחד, המתייחס לאפשרות להקפיא גופות בני אדם, ובבוא הזמן, להפשיר אותם. הבעיה היא שאם יווצרו גבישי קרח, הם יהרסו את הרקמות והתאים.
באתר זה כתוב
−23ºc is the lowest possible melting temperature (tm) for any form of ice at pressures above 1,974 atmospheres.
יש להבחין בין נקודת ההיתוך של קרח (מינימום −23ºc) לבין נקודת הקפאון של מים טהורים:
nonetheless, at this pressure the homogenous nucleation temperature (th) decreases to −92ºc, and water can be vitrified at reasonably achievable cooling rates
במים טהורים היווצרות גרעיני גיבוש יכולה לרדת ל −92ºc בלחץ הנ"ל. כאשר נוזל זה מתחיל להתחמם, קרח עלול להיווצר.
באתר נוסף (קישור באתר הנ"ל) כתוב
although the melting temperature of water is 0ºc, water that is absolutely pure will not freeze above −40ºc because water requires nucleating agents to begin crystal growth. tapwater has enough nucleating agents that ice trays in refrigerators can freeze water at close to 0ºc.
לא ניתן להקפיא מים טהורים בטמפ' מעל −40ºc מפני שמים זקוקים למרכזי גרעון כדי להתחיל תהליך הגיבוש.
heterogenous nucleation takes its name from the fact that the nucleus around which ice crystal growth occurs is composed of both water molecules and other kinds of molecules. conversely, in homogenous nucleation the only molecule found in the crystal nucleus is water.
גרעון הטרוגני מתייחס לנוכחות מולקולות מים וחלקיקים אחרים בזמן היווצרות גבישי הקרח.
בגרעון הומוגני יש אך ורק מולקולות מים.
the temperature at which pure water will freeze (−40ºc) is called the homogenous nucleation temperature (th) -- in contrast to tm, which is the melting temperature (0ºc). the temperatures between th and tm are the region of heterogenous nucleation -- where the ice formation is a function of time and nucleating agent concentration (or nucleating ability of the nucleators).
יש להבחין בין נקודת הקפאון של מים טהורים: טמפ' הגרעון ההומוגני (−40ºc) (th) לבין נקודת ההתכה (0ºc) (tm). בין שתי הטמפרטורות הנ"ל מתרחש גרעון הטרוגני.
low density amorphous (lda) solid water (non-crystalline "ice") can form by cooling liquid water at a rate of 3 million ºc per second to -79ºc. if ordinary hexagonal ice (ice ih) is cooled to liquid nitrogen temperature (-196ºc) and subjected to 2 gigapascals (about 20,000 atmospheres) of pressure, it converts into a high density amorphous (hda) solid. if warmed to about -148ºc the hda will suddenly expand into lda
כדי למנוע נזק לתאים ורקמות, צריכים למנוע היווצרות קרח בכלל. לכן הדיון הוא על האפשרות ליצור מים מוצקים לא גבישיים (בדומה לזכוכית), אמורפיים. ישנם שני צורות מים אמורפיים: lda צפיפות נמוכה, הנוצא ב- 79ºc- ו- hda צפיפות גבוהה הנוצר ע"י קירור קרח לטמפ' של חנקן נוזלי (-196ºc) בלחץ 20,000 אטמ'.
אני מקוה שיש כאן תשובה כלשהי לשאלה. אם הכותב הוא מורה לכימיה, הוא מוזמן לעיין באתר שלי.
יושע סיון [email protected]
באתר זה כתוב
−23ºc is the lowest possible melting temperature (tm) for any form of ice at pressures above 1,974 atmospheres.
יש להבחין בין נקודת ההיתוך של קרח (מינימום −23ºc) לבין נקודת הקפאון של מים טהורים:
nonetheless, at this pressure the homogenous nucleation temperature (th) decreases to −92ºc, and water can be vitrified at reasonably achievable cooling rates
במים טהורים היווצרות גרעיני גיבוש יכולה לרדת ל −92ºc בלחץ הנ"ל. כאשר נוזל זה מתחיל להתחמם, קרח עלול להיווצר.
באתר נוסף (קישור באתר הנ"ל) כתוב
although the melting temperature of water is 0ºc, water that is absolutely pure will not freeze above −40ºc because water requires nucleating agents to begin crystal growth. tapwater has enough nucleating agents that ice trays in refrigerators can freeze water at close to 0ºc.
לא ניתן להקפיא מים טהורים בטמפ' מעל −40ºc מפני שמים זקוקים למרכזי גרעון כדי להתחיל תהליך הגיבוש.
heterogenous nucleation takes its name from the fact that the nucleus around which ice crystal growth occurs is composed of both water molecules and other kinds of molecules. conversely, in homogenous nucleation the only molecule found in the crystal nucleus is water.
גרעון הטרוגני מתייחס לנוכחות מולקולות מים וחלקיקים אחרים בזמן היווצרות גבישי הקרח.
בגרעון הומוגני יש אך ורק מולקולות מים.
the temperature at which pure water will freeze (−40ºc) is called the homogenous nucleation temperature (th) -- in contrast to tm, which is the melting temperature (0ºc). the temperatures between th and tm are the region of heterogenous nucleation -- where the ice formation is a function of time and nucleating agent concentration (or nucleating ability of the nucleators).
יש להבחין בין נקודת הקפאון של מים טהורים: טמפ' הגרעון ההומוגני (−40ºc) (th) לבין נקודת ההתכה (0ºc) (tm). בין שתי הטמפרטורות הנ"ל מתרחש גרעון הטרוגני.
low density amorphous (lda) solid water (non-crystalline "ice") can form by cooling liquid water at a rate of 3 million ºc per second to -79ºc. if ordinary hexagonal ice (ice ih) is cooled to liquid nitrogen temperature (-196ºc) and subjected to 2 gigapascals (about 20,000 atmospheres) of pressure, it converts into a high density amorphous (hda) solid. if warmed to about -148ºc the hda will suddenly expand into lda
כדי למנוע נזק לתאים ורקמות, צריכים למנוע היווצרות קרח בכלל. לכן הדיון הוא על האפשרות ליצור מים מוצקים לא גבישיים (בדומה לזכוכית), אמורפיים. ישנם שני צורות מים אמורפיים: lda צפיפות נמוכה, הנוצא ב- 79ºc- ו- hda צפיפות גבוהה הנוצר ע"י קירור קרח לטמפ' של חנקן נוזלי (-196ºc) בלחץ 20,000 אטמ'.
אני מקוה שיש כאן תשובה כלשהי לשאלה. אם הכותב הוא מורה לכימיה, הוא מוזמן לעיין באתר שלי.
יושע סיון [email protected]
יהושע סיון
באותו הנושא: